Over mijzelf - Jordan van Bergen


Als particulier ben ik toevallig in de goede doelen wereld gerold. Door als particulier in 1999 te doneren via een website aan een goed doel kwam ik erachter dat er 0,0 van mijn donatie bij het goede doel terecht kwam. Erger nog: de website die ik gebruikte om te doneren werd volledig gefinancierd vanuit de donaties die binnenkwamen. “Dit kan niet waar zijn” dacht ik maar het bleek wel degelijk het geval te zijn.

Sinds dat moment geldt dat ik me inzet voor de belangen van donateurs op basis van donateurgerichte fondsenwerving waarbij de belangen van fondsenwervende organisaties en donateurs op elkaar afgestemd zijn.


Ik ben in eerste instantie gaan kijken hoe goede doelen in Nederland ondersteund kunnen worden bij hun online fondsenwerving zonder dat er eerst financieel geïnvesteerd hoeft te worden en waarbij de belangen van donateurs behartigd worden. Daar is Stichting GeefGratis uit voortgekomen in 2001 en de sites geef.nl en onlinecollecteren.nl. Alle werkzaamheden voor deze stichting deed ik in de avonduren naast een fulltime baan bij Copaco in Eindhoven tot september 2019. In totaal heb ik 23 jaar bij Copaco gewerkt waarbij ik op het eind IT Business Consultant was en een Agile/Scrum Productowner voor Copaco.com. Sinds augustus 2021 heeft Stichting GeefGratis alle online fondsenwervende concepten overgedragen aan een andere partij en is de naam van de stichting veranderd. Sinds 2022 geldt dat Stichting Donateursbelangen, waar ik fulltime de directeur-bestuurder binnen ben sinds 2019, opkomt voor de belangen van donateurs waarbij fondsenwervende organisaties kunnen aantonen dat ze donateurgericht werken.


Daarnaast heb ik in 2019 de #GivingTuesday beweging naar Nederland gehaald samen met Theo Hesen, zie givingtuesday.nl.


Stichting Donateursbelangen is een onafhankelijke organisatie die gewenst gedrag met betrekking tot donateursbelangen nastreeft. De stichting maakt zich sterk voor een gelijk speelveld met gelijke kansen in de goede doelen sector waarin de belangen van donateurs behartigd worden.


Ik heb in de afgelopen 20 jaar nieuwe betaal- en fondsenwervende methodes als eerste aan goede doelen in Nederland aangeboden via de online donatiemodule van Geef.nl en lanceerde het eerste donatie crowdfunding platform in Nederland, Geef.nl. Tot 2022 hebben de concepten waarvoor ik werk of gewerkt heb al meer dan 100+ miljoen euro bijgedragen aan de goede doelen wereld in Nederland. Dit monsterbedrag bestaat uit het ophalen en verwerken van online donaties via Geef.nl (25+ miljoen), door besparingen via Techsoup Nederland (81+ miljoen) en donaties die tijdens #GivingTuesday verwerkt worden (1+ miljoen).


Top 100 invloedrijkste filantropiespelers in Nederland

Ik heb in de jaren 2016-2021 in De Dikke Blauwe top 100 van de meest invloedrijkste filantropiespelers van Nederland gestaan met de hoogste positie #59 in 2021.


Alhoewel ik het liefst op de achtergrond een bijdrage lever en liever gewaardeerd wordt op mijn voetprint van 100+ miljoen euro laat deze notering wel zien dat datgene waar ik me hard voor maak niet onopgemerkt is gebleven. Ik probeer daarnaast een balans te vinden tussen online fondsenwerving en het beschermen van de belangen van de particuliere donateur. Ik erger me aan agressieve push marketing waarbij de particuliere gever op straat, via de telefoon of aan de deur face-2-face benaderd wordt en overgehaald wordt om vaste donateur te worden zonder dat de donateur zich eerst rustig kan inlezen en zelf kan bepalen of hij wel of niet een vaste donateur wil worden. Ik vind dat bij online fondsenwerving de donateur veel meer zelf in controle is omdat men zelf beslist of er op een advertentie wordt geklikt of besloten wordt donateur te worden waarbij dit ook anoniem kan of zonder dat de persoonsgegevens gedeeld hoeven te worden met het goede doel.


Hieronder mijn zogenaamde 'footprint' in de non-profitsector in Nederland tot nu toe:


1. Donateursbelangen.nl

Ik ben sinds 2022 CEO van Stichting Donateursbelangen. Onze stichting behartigt de belangen van donateurs in Nederland.


2. Techsoup.nl

Techsoup.nl heeft non-profitorganisaties 100+ miljoen euro aan commerciële waarde bespaard met betrekking tot gedoneerde en afgeprijsde soft- en hardware.


3. GivingTuesday.nl

Samen met Theo Hesen ben ik de Global Leader van GivingTuesday The Netherlands, A Global Generosity Movement. Iedereen heeft iets te geven en elke daad van vrijgevigheid telt. Maak deel uit van de wereldwijde vrijgevigheidsbeweging GivingTuesday. Dit doe ik naast het werk voor Stichting Donateursbelangen.


4. Gratis boek donateurgerichte fondsenwerving

Ik werk al jaren aan dit gratis boek met betrekking tot donateurgerichte fondsenwerving. Dit doe ik in de vrije tijd die ik nog zo af en toe weet te vinden.


5. Geef.nl

Geef.nl heeft meer dan 25+ miljoen euro bijgedragen aan goede doelen in Nederland en is nog steeds actief, maar stichting GeefGratis heeft op 1 augustus 2021 Geef.nl overgedragen aan een andere organisatie en ik ben niet langer zelf verbonden aan deze eerste crowdfunding website in Nederland.